Dansen, sporten en bewegen zijn altijd een onderdeel van mijn leven geweest. Als vijfjarig meisje begon ik met klassiek ballet en eigenlijk ben ik nooit meer gestopt met bewegen. Tijdens mijn bijbaantje in een sportschool kwam ik in aanraking met yoga en ik voelde al gauw: ‘Ik wil deze ervaring van ontspanning, bij jezelf komen, je vitaler en krachtiger voelen, delen en verspreiden’. Dus besloot ik de docentopleiding Hatha-Raja yoga te doen bij De Blikopener van Hans ’t Hart in Tilburg. En toeval of niet, in die tijd hield de yogadocente in Westerhoven op met haar lessen en vroeg mij deze over te nemen. Dat was het begin van Yoga Buddhi…

Van oorsprong ben ik sociaal pedagogisch hulpverlener en heb ik lang gewerkt in de tienermoederopvang, vrouwenopvang en de dak- en thuislozenopvang. Op dit moment werk ik als trainer/coach met hulpverleners die werken met eerdergenoemde doelgroepen. De methodiek die ik train en inzet in mijn coaching gaat uit van wat mensen nog wel kunnen in plaats van wat ze niet (meer) kunnen. Iets wat ik ook toepas binnen mijn yogalessen.

Persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht vind ik heel belangrijk. Of het nu gaat om mijn werk als trainer/coach, als yogadocent of als mens. Iedereen mag gezien worden, iedereen mag er zijn. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat ik mijn ruimte niet helemaal vol leg met matten. Ik heb een maximum aantal deelnemers en de opstelling van de matjes is zodanig, dat ik tijdens de les met iedereen contact kan maken en hen kan helpen en ondersteunen in de houdingen. Ik gun het iedereen om te ontdekken welke persoonlijke uitwerking de les op hem of haar kan hebben en hoop dat ik een bijdrage kan leveren aan een lichter, bewuster en meer ontspannen manier van leven.

Blik op de toekomst

In de toekomst zou ik Yoga Buddhi steeds iets completer willen maken. Nu is Yoga Buddhi vooral gericht op de lessen (de houdingen, de ademtechnieken), maar ik zou graag meer aandacht besteden aan de filosofie van de yoga, gastsprekers en gastdocenten willen uitnodigen of mensen laten proeven van andere onderdelen van yoga, zoals Yoga Nidra en reinigingsrituelen. Het organiseren van een yoga-reis heeft ook lange tijd op mijn verlanglijstje gestaan en inmiddels is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen. Verder wil ik me blijven ontwikkelen als yogadocente. Ik volg regelmatig bijscholingscursussen en heb contact met andere yogadocenten. Ik hoop hiermee mijn yoga en mijn lessen te blijven verdiepen en om mensen te inspireren hun eigen vorm van yoga in hun leven te integreren.

Hari om tat sat,

Janne Baudoin