Update: yoga in tijden van corona

Lieve Yogi/Yogini,

Ik heb van veel mensen die mijn online lessen hebben ontvangen, gehoord dat het fijn was om in deze tijd de yogabeoefening thuis voort te zetten. Ook hoorde ik geluiden dat het best lastig was/is om de discipline op te brengen of om de rust thuis te vinden, om de yogales te doen. Wat heel begrijpelijk is. Ook ik wacht met smart op een go van de overheid om de yogalessen weer te kunnen hervatten en jullie weer ‘in het echie’ te kunnen zien en weer écht samen te kletsen en yoga te beoefenen. We zullen echter nog even geduld moeten hebben.

Foto: GettyImages

In de persconferentie van 6 mei kwam naar voren dat ik naar alle waarschijnlijkheid pas 1 september de deuren van de yogaschool mag openen. De reden hiervoor is dat wij vooralsnog vallen onder de categorie sportscholen.

In de nieuwsbrief van de Beroepsvereniging staat het volgende. Ik heb hier wat stukjes uitgehaald voor jullie als toelichting. Voor de volledige tekst zie Facebookpagina VYN.

 “Binnen lesgeven mag nu nog niet omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen en binnen vormen deze een risico voor het verspreiden van het virus. Of alle yoga, en welke vormen van yoga, onder sport vallen weten we nog niet. De Vereniging Yogadocenten Nederland gaat hierover nog in gesprek met de overheid. De verwachting is dat binnen lesgeven per 1 september pas weer mag.” 

De Vereniging Yogadocenten Nederland ziet ook dat de berichtgeving nog veel vragen onbeantwoord laat. Het volgende weten we in ieder geval wel:

“Wat mag wel vanaf 11 mei: buiten in de publieke ruimte yogales geven mag. Voor volwassenen, kinderen t/m 12 en jeugd t/m 18 jaar gelden verschillende voorwaarden. Per gemeente kunnen er verschillen zijn.
Buiten in je eigen tuin yogales geven aan maximaal 10 mensen mag (inclusief docent).
Met inachtneming van 1,5 meter afstand en alle andere voorschriften.
De beroepsvereniging gaat verkennen wat ze kunnen doen om te pleiten voor eerdere openstelling van de yogascholen dan 1 september. We snappen namelijk ook dat het oneerlijk kan voelen dat we straks wel in een restaurant of bioscoop mogen zitten, maar niet met 10 mensen yoga mogen beoefenen.”

Dit wetende wil ik graag weer af en toe een les gaan geven (waarschijnlijk in onze tuin). Ik ga de mogelijkheden onderzoeken en passen in de voorwaarden die gelden. Ik zal jullie via Facebook en via de mail/app op de hoogte brengen als er weer lessen gegeven gaan worden en welke vorm dit zal gebeuren.

Voor nu een 🌞-nige groet van Janne

HARI OM TAT SAT