Twee nieuwe yogavormen: Restorative Yoga en Herstel-Yoga

Zoals je misschien al hebt gelezen in de nieuwsbrief of in het nieuwe lesrooster, ga ik vanaf 27 november 2023 twee nieuwe yogavormen geven: Restorative Yoga en Herstel-Yoga.  Ik ben reeds begonnen met de twee opleidingen en ben helemaal enthousiast over deze vormen van ontspannen, verzachten en vertragen.

Restorative Yoga
Dit is de yogavorm die ik vanaf december ga aanbieden. Deze specifieke Restorative Yoga methode heeft als doel om door middel van vertraging en verzachting tot ontspanning en verstilling te komen. Bij Restorative Yoga ligt de focus op ontspanning. We vergeten weleens dat ontspanning broodnodig is om lekker in je vel te zitten. Vaak zijn we gericht op doorgaan, schouders eronder, deadlines halen, nog even op Facebook, enz. Spanning kan ongemerkt oplopen in je lichaam waardoor je op een gegeven moment onrust ervaart, een kort lontje hebt, niet optimaal meer kunt concentreren, slecht slaapt, vaak moe bent en zelfs pijnklachten kan ontwikkelen. Deze zeer zachte vorm van yoga ondersteunt je lichaam met kussens en dekens in liggende houdingen die de lichamelijke spanning los doet laten. De begeleidende instructies nemen je ook mee naar rust in je hoofd. Je leert kijken naar je gedachten en gevoelens zonder oordeel. Je leert de werking en invloed van je gedachten kennen op je lichaam en je leert ermee omgaan. De combinatie van rust in je hoofd en verzachting van je spieren zorgt voor een diepgaande ontspanning.

Een veel gehoorde vraag: ‘Maar ik kan toch ook ontspannen terwijl ik op de bank lig en tv kijk?’ 
Natuurlijk is dat ook weleens lekker, maar bewuste ontspanning die door Restorative Yoga ontstaat heeft een groter effect op ons lichaam en geest. Wanneer je tv-kijkt ontvangen je hersenen veel prikkels waardoor je niet optimaal kunt ontspannen. Restorative Yoga zorgt voor ontprikkeling van je brein zodat je werkelijk tot rust kunt komen.

Hoe ziet een les eruit?
Na de warming up voeren we voornamelijk liggende poses uit. De kussens ondersteunen je in de poses, zodat je optimaal kunt ‘loslaten’. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf. 

Herstel-Yoga bij kanker en chronische ziekte

Herstel-Yoga is een zachte, helende yoga speciaal ontwikkeld voor mensen met of herstellende van kanker of een chronische aandoening. Herstel-Yoga maakt gebruik van veilige en effectieve mind-body technieken zoals yoga asana’s, kalmerende ademtechnieken, meditatie of mindfulness, compassie en ontspanningsoefeningen. Alle oefeningen zijn er op gericht het zelf-herstellend vermogen te versterken en gezondheids- en psychische klachten te verminderen.

Al deze onderdelen van yoga helpen om lichaam en geest meer in balans te brengen. Door yoga te doen bij kanker, ontspannen lichaam en geest, het immuunsysteem wordt actiever, stress- en ontstekingsreacties in het lichaam gaan omlaag. Zo kan Herstel-yoga de kwaliteit van leven verbeteren. Herstel-Yoga is effectief tijdens en na de behandeling voor kanker. Alle oefeningen zijn er op gericht het zelf-herstellend vermogen te versterken en gezondheids- en psychische klachten te verminderen. Ook mensen die na behandeling niet meer beter worden kunnen veel baat hebben bij Herstel-yoga om de kwaliteit van leven te verbeteren. Deelname aan de lessen Herstel-Yoga vindt alleen plaats na een persoonlijke intake en privéles.  

Bron: Zweiersdalopleidingen

Voor inschrijving voor een van deze twee vormen kun je me mailen (janne@yogabuddhi.nl) of appen (06-51411718), dan bel ik je om kennis te maken en samen te onderzoeken wat jouw wensen zijn.